Puntentelling

Hoe werkt de puntentelling eigenlijk?

In 2007 heeft de International Badminton Federation  (IBF) beslist om een nieuw scoresysteem in te voeren.  Officieel heet het nieuwe systeem Rally Point Scoring System (3 x 21). 

Hoe werkt het?

Elke gewonnen rally levert een punt op. Het is dus verleden tijd om alleen maar op je eigen service punten te kunnen scoren. Er wordt gespeeld naar 21 punten per game. Deze telling geldt voor alle disciplines.

Je moet ook niet alleen tot 21 te kunnen tellen, je moet zelfs tot 30 kunnen tellen, want wanneer het 20-20 wordt, moet je de set met 2 punten verschil winnen. 

Eén uitzondering: bij 30 stopt de set sowieso. Dus als de set doorgaat tot 29-29, wint diegene die het volgende punt scoort.

En wat met de opslag?

In het dubbelspel is er nog maar één servicebeurt en iedereen kan scoren, zowel de serveerder als de ontvanger. Hoe je juist bij de service in dubbel moet gaan staan en wie wanneer mag serveren of ontvangen is makkelijker op het speelveld uit te leggen. Het duurt even om het gewoon te worden, maar no panic, er zit zelfs logica in! 

Enkele principes bij de service

* er is één opslagbeurt

* alleen bij je eigen service wissel je van serveervak als je een punt maakt

* bij service over geldt: 

– is de score even, dan begint de speler die rechts staat

– is de score oneven, dan begint de speler die links staat

* bij de servicewissel is het dus altijd de andere speler die serveert in

   vergelijking met de vorige servicebeurt